Mitt eget Narnia

På äventyr i vardagen

Göra egen najadlax

Något som är mycket gott, det är najadlax. Det är då en lax som först är gravad, sedan kallrökt. Tydligen kom den till av misstag, som så mycket andra goda saker. Det sägs att Verner Vögeli under 1960-talet på Operakällaren hade beställt en stor leverans med rimmad lax, men istället fick kallrökt sådan. Tiden var knapp, så någon ny leverans var det inte tal om. Istället ugnsbräserar man den i vitt vin och buljong och serverar. Resultatet blev utmärkt och receptet vidareutvecklas till en helt ny variant av laxrätt. Nu låter det inte riktigt samma, men det är historien jag hört!

Recept på egen najadlax

Du kan så klart köpa färdig najadlax på Sydfisk, som även har Kalix löjrom, men du kan om du vill testa att göra själv, om du har en kallrök vill säga. 

Först måste du grava en laxsida:

1 dl socker
1 dl salt
dill
vitpeppar
lite vatten

Dela laxsidan på mitten, ta fram en glasform och lägg i dill i botten. Gnid in ena biten lax med socker och salt, på med dill, sedan på med andra biten av laxen, gnid in resten av saltet och sockret. Låt detta stå framme i rumstemperatur ett tag, så den börjar "svetta" lite. Sen in i kyl med den, i 1-3 dygn.

Sedan när den är klar, ta fram den, sätt igång kallröken och sedan röker du den i ett par timmar. 

Så enkelt är det!

27 Sep 2021