Mitt eget Narnia

På äventyr i vardagen

Gott med löjrom

Något jag tycker är riktigt gott, det är löjrom. Det passar bra att ha för lite festligare tillfällen, då ha det som garnering, eller till förrätten eller snittare, eller toast eller fiskrätter. Det är ganska dyrt med löjrom, men det är inte så konstigt. Den kommer från siklöja i bottenviken bland annat runt Torneälv. Om du kan och har råd så bör du välja äkta Kalix löjrom. En sak jag tycker är riktigt gott, som jag rekommenderar er att testa, det är löjromspizza! Receptet hittar du nedan.

Löjromspizza

Denna pizza är en variant av en så kallad vit pizza, eller pizza Bianco. Här är ett recept för fyra pizzor:

Ingredienser

PÅLÄGG:

PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda ihop degen i maskin eller för hand i 10 minuter.

Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.

Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.

PÅLÄGG: Häll av mozzarella och dela sönder i bitar. Riv parmesan och pecorino grovt. Kan förberedas och förvaras i kylen.

Skölj och strimla grönkålen. Lägg i en skål med ett krm salt. Massera in saltet några minuter och krama ur vätskan ur kålen. Lägg i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.

Innan du gräddar pizzorna dukar du fram löjrom, dillkvistar, riven parmesan, riven pecorino och grönkål i skålar så du har toppingen redo.

Dela degen i 4 delar och forma till bollar på bakbord eller bakbricka. Du behöver mjöla för att degen ej ska fastna. Knåda ut eller kavla ut tunna runda pizzor en i taget. Lägg över på en mjölad bricka eller tunn skärbräda. 

Bred ut ca 0,5 dl crème fraiche på botten och sedan 0,5 dl riven mozzarella. Vidare 1/4 av den färska mozzarellan lite här och där. Förslagsvis en pizza i taget.

Grädda i ugnen, på max värme, 10-12 minuter.

11 Jul 2022