Mitt eget Narnia

På äventyr i vardagen

Hur väljer man rätt utbildning?

För att få ett bra jobb, så gäller det att plugga vidare efter gymnasiet. Det så att du har bra meriter som ett rekryteringsföretag kan känna är det som passar dem. Läs mer här om rekrytering. Men hur ska man veta vad man ska studera då? Det är bra att utgå från vad som intresserar dig. Du ska inte plugga det någon annan säger åt dig att plugga. Du ska läsa den utbildningen du är intresserad av. En annan viktigt aspekt att fundera på är vad du är bra på, redan nu, som även kanske kan komma till pass i ett yrke. 

Var vill du plugga?

Idag finns det högskolor och universitet runt om i hela Sverige, så fundera på om du måste flytta för att plugga en viss utbildning eller om det finns på en skola nära där du bor. Att komma in på utbildningen sedan gör du genom att ansöka. Men du måste vara behörig. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet. Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.

Vad vill du göra efter utbildningen?

De flesta utbildningar är på 3-5 år och sedan är det dags att jobba. Läs gärna på om det yrke du funderar på för att se om det är något du faktiskt vill göra sedan fram till pensionen.

21 Apr 2021