Mitt eget Narnia

På äventyr i vardagen

Blogg

Kul fakta om C.S. Lewis som du kanske inte känner till

12 Jan 2023

Här är 10 fakta som du kanske inte känner till om C.S. Lewis och hans första bok i Narnia-krönikorna.

 • C.S. står för Clive Staples.
 • Även om han är känd som en engelsk författare är han faktiskt irländare och föddes i Belfast, Nordirland.
 • Under första världskriget var Lewis en populär BBC-sändare.
 • The Lion, the Witch and the Wardrobe var baserad på tre flickor som bodde med Lewis under första världskriget.
 • C.S. Lewis och J.R.R. Tolkien var nära vänner.
 • Lewis trodde att han aldrig skulle gifta sig.
 • Lejonet, häxan och garderoben tog 10 år att skriva.
 • Det första utkastet till The Lion, the Witch and the Wardrobe förstördes eftersom Lewis vänner inte gillade det.
 • Lewis blandar ihop alla olika sorters mytologi i boken, inklusive irländska och brittiska sagor, germansk folklore, romerska, nordiska och grekiska mytologier och Arthur-romanser.
 • Turkiska läckerheter (turkish delights) är ett riktigt snack du kan göra.

Gott med löjrom

11 Jul 2022

Något jag tycker är riktigt gott, det är löjrom. Det passar bra att ha för lite festligare tillfällen, då ha det som garnering, eller till förrätten eller snittare, eller toast eller fiskrätter. Det är ganska dyrt med löjrom, men det är inte så konstigt. Den kommer från siklöja i bottenviken bland annat runt Torneälv. Om du kan och har råd så bör du välja äkta Kalix löjrom. En sak jag tycker är riktigt gott, som jag rekommenderar er att testa, det är löjromspizza! Receptet hittar du nedan.

Löjromspizza

Denna pizza är en variant av en så kallad vit pizza, eller pizza Bianco. Här är ett recept för fyra pizzor:

Ingredienser

 • 0,5 pkt färsk jäst
 • 2,5 dl vatten, fingervarmt
 • 6 dl vetemjöl
 • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
 • 2 msk olivolja
 • 0,5 tsk salt

PÅLÄGG:

 • 250 gram riven mozzarella
 • 1 färsk mozzarellaost i lag
 • 2 dl crème fraiche
 • 80 gram löjrom, 1 burk
 • 0,5 dl riven parmesan (valfritt)
 • 0,5 dl riven pecorino (valfritt)
 • 1 dillknippe, ca 100 gram
 • 100 gram grönkål, färsk
 • 1 krm salt

PIZZADEG: Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda ihop degen i maskin eller för hand i 10 minuter.

Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.

Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i ca 50 minuter. Eller kalljäs över natten övertäckt i kylen. Alternativt dela i fyra portionsbitar och lägg med olivolja i fyra bunkar.

PÅLÄGG: Häll av mozzarella och dela sönder i bitar. Riv parmesan och pecorino grovt. Kan förberedas och förvaras i kylen.

Skölj och strimla grönkålen. Lägg i en skål med ett krm salt. Massera in saltet några minuter och krama ur vätskan ur kålen. Lägg i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.

Innan du gräddar pizzorna dukar du fram löjrom, dillkvistar, riven parmesan, riven pecorino och grönkål i skålar så du har toppingen redo.

Dela degen i 4 delar och forma till bollar på bakbord eller bakbricka. Du behöver mjöla för att degen ej ska fastna. Knåda ut eller kavla ut tunna runda pizzor en i taget. Lägg över på en mjölad bricka eller tunn skärbräda. 

Bred ut ca 0,5 dl crème fraiche på botten och sedan 0,5 dl riven mozzarella. Vidare 1/4 av den färska mozzarellan lite här och där. Förslagsvis en pizza i taget.

Grädda i ugnen, på max värme, 10-12 minuter.

Kan vem som helst få personlig assistans?

19 Apr 2022

Personlig assistans, det handlar om att få hjälp i sin vardag, om det är så att man har ett eller flera funktionshinder.  Men, det som det finns krav på, för att få personlig assistans, det är att det är du måste ha hjälp med ett eller flera av de grundläggande behoven.  Bland grundläggande behov räknas till exempel att äta, klä på och av sig, personlig hygien och kommunikation. Sedan kan det även omfatta annan omvårdnad som kräver specifik kunskap om den assistansberättigade.

En person som har bestående fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan vara berättigade till att ha personliga assistenter som hjälper dem i sin vardag. Om du har det, så kan du söka om att få assistans, hos Försäkringskassan eller sin kommun. Det upp tills att du är 65. Du kan även välja att få hjälp via Ekens Assistans.

Att få hjälp av personliga assistenter

Om det är så att du har behov av att ha en eller flera assistenter som hjälper dig och det mer än 20 timmar per vecka, då är det så att du har rätt assistansersättning från Försäkringskassan. I annat fall ansvarar kommunen för din assistans. Om du blir beviljad personlig assistans från Försäkringskassan så kan du använda det ekonomiska stödet för att anlita ett assistansföretag så som Ekens Assistans.

För att ansöka om personlig assistans så måste du omfattas av LSS, som betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS gäller för den som har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Det gäller även för betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder. Skadan ska ha uppstått genom yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Att bygga egna lampor

28 Feb 2022

Jag såg en sån fräck grej på nätet. Det var som en glasblåst grej, som man kan välja att sätta en sladd i, så att det blir en så kallad grapelampa. Det fick mig att fundera på att försöka bygga en egen lampa, med helt andra grejer! Bara man ser till att göra det säkert och enligt elsäkerhetsverkets rekommendationer, så kan man ju nästan använda vad som helst. Bland annat korgar eller till och med vinflaskor. 

På nätet finns det ju en massa bra DIY beskrivningar att testa på, så kanske ska göra just det.

Andra kul saker att göra med glasflaskor

Just glasflaskor är bra till mycket! Dessa går att göra om till vaser, krukor, ljusstakar och en massa mer!

Just att göra om dem till snygga ljusstakar är inte så svårt. Dels kan det vara snyggt att ha dem som de är om flaskan är i fin färg eller har fräck etikett. Annars kan man spraymåla dem först i  mässing, koppar och guld.

En annan kul grej är att göra om dem till att fyllas med minnen. Det är bara att stoppa ner sand från resan, lite stenar, snäckor, ett litet foto och så vidare.

En snygg tvålflaska går med att göra. Ta den snyggaste flaskan du har och sätt bara dit en toppmatare, alltså pumpdelen som finns på pumptvålar. Sen är det bara fylla flaskan med flytande tvål och använda!

Få ström via bilens batteri

19 Nov 2021

Något du kan satsa på, det är en så kallad inverter. Den kan du sedan ha för att omvandla ström till den sorts el du har behov av? Det heter även växelriktare, läs mer här om det. En inverter kan man ha på sitt företag, inom industrin, men även hemma. Dene kan omvandla strömmen och fungerar som ett slags batteri kan man säga. Du har alltid nära till ett eluttag om du har en inverter. Med hjälp av den kan du omvandla strömmen i ett eller flera bilbatteri till 230V. Smidigt att ha med i husvagnen om du vill se på tv och det inte finns el på campingen.

Alltid el ute i husbilen

Du kan ha med en inverter i husbilen så att du alltid kan koka kaffe, ladda mobilen, se tv med mera även om du inte ställt dig på en campingplats. På campingplatser finns det ju eluttag, men det kan vara svårt hitta ute om du vill stanna på en random plats.

Ett annat smart sätt annars för husbilen att få el, det är att sätta solceller på den. Med solceller har du alltid elen med dig. Det eftersom att den skapar det via solen. Solceller är ett miljövänligt sätt att skapa el på. I längden så sparar du en hel del pengar på det. Det är inte fel att satsa på det både hemma och på husbilen.

Hos Inverterbutiken hittar du både växelriktare solceller samt att de även har batterier av olika slag.

Göra egen najadlax

27 Sep 2021

Något som är mycket gott, det är najadlax. Det är då en lax som först är gravad, sedan kallrökt. Tydligen kom den till av misstag, som så mycket andra goda saker. Det sägs att Verner Vögeli under 1960-talet på Operakällaren hade beställt en stor leverans med rimmad lax, men istället fick kallrökt sådan. Tiden var knapp, så någon ny leverans var det inte tal om. Istället ugnsbräserar man den i vitt vin och buljong och serverar. Resultatet blev utmärkt och receptet vidareutvecklas till en helt ny variant av laxrätt. Nu låter det inte riktigt samma, men det är historien jag hört!

Recept på egen najadlax

Du kan så klart köpa färdig najadlax på Sydfisk, som även har Kalix löjrom, men du kan om du vill testa att göra själv, om du har en kallrök vill säga. 

Först måste du grava en laxsida:

1 dl socker
1 dl salt
dill
vitpeppar
lite vatten

Dela laxsidan på mitten, ta fram en glasform och lägg i dill i botten. Gnid in ena biten lax med socker och salt, på med dill, sedan på med andra biten av laxen, gnid in resten av saltet och sockret. Låt detta stå framme i rumstemperatur ett tag, så den börjar "svetta" lite. Sen in i kyl med den, i 1-3 dygn.

Sedan när den är klar, ta fram den, sätt igång kallröken och sedan röker du den i ett par timmar. 

Så enkelt är det!

Resa eller stanna hemma på semestern?

16 Jun 2021

Nu närmar sig sommaren med stormsteg och med det semestertider. Om du har ett slitsamt jobb, sysslar med industri eller conveyersystem, läs mer här, så är det dags att släppa det snart och fundera på vad du vill göra på din semester. För det är viktigt att just ta semester, oavsett var du tänkt ha den. Gärna flera veckor sammanhängade med, så att du hinner varva ner och kunna koppla av. Sen var det ju var du ska vara under semestern. En del föredrar att resa och se sig omkring medan andra vill bara vara hemma. 

Hur vill du semestra?

Förra sommaren var det många som stannade hemma på sin semester, men det var mest på grund av den rådande pandemin. Nu har det börjat lätta något eftersom att allt fler vaccinerar sig. Så det går att börja resa igen, om man vill. Men det är inte ett måste att göra det. Det kan vara minst lika avkopplande att vara hemma i ditt hus och din trädgård. Kanske du vill satsa på att renovera lite nu när du ändå är ledig? Men ha även dagar då du bara gör inget, det mår både kropp och själ bra av. 

Även om du stannar hemma denna sommar och denna semester, så kan du ju åka på små korta turer nära runt där du bor. Det kan ju finnas sevärdheter du missat att du har ett stenkast bort!

Få bättre sömn

19 May 2021

Vi tillbringar runt en tredjedel av våra liv med att sova, eller ja i alla fall i sängen. Inte alla kan sova så bra. Det gäller att inreda sovrummet på ett bra sätt så att det är en plats där du kan varva ner och känna dig trygg i. Satsa gärna på att sätta upp rullgardiner, som mörklägger hela rummet. Du kan köpa rullgardiner Malmö. Tänk även på hur du placerar dina möbler. Sängen med sänggavel bör stå emot en vägg där du har uppsikt över dörren. 

Det är bra att ha ett sovrum med mycket syre. Ha gärna fönster öppet om natten om det går. Om du inte vill sova med öppet fönster kan det vara en god idé att vädra ordentligt några timmar innan du går och lägger dig.

Skapa sovro

Om du satsat på en skön säng så spelar det inte någon roll om du inte även satsar på bra täcken, kuddar och lakan. Fräscha lakan och ett skönt täcke gör susen för sömnen. Sover du oroligt kan ett tyngdtäcke skapa lugn.

Rensa även ditt sovrum från en massa onödiga prylar och undvik att ha en massa stök framme. Se även till att rensa med all elektronik. Inred sovrummet i lugna färger, på väggar och även annat. Se även till att ta in växter i sovrummet, det ger bättre luft samt är trevligt att titta på. 

När det gäller lampor och belysning, ha ett mjukt ljus. Det ger ett bättre lugn inför natten.

Hur väljer man rätt utbildning?

21 Apr 2021

För att få ett bra jobb, så gäller det att plugga vidare efter gymnasiet. Det så att du har bra meriter som ett rekryteringsföretag kan känna är det som passar dem. Läs mer här om rekrytering. Men hur ska man veta vad man ska studera då? Det är bra att utgå från vad som intresserar dig. Du ska inte plugga det någon annan säger åt dig att plugga. Du ska läsa den utbildningen du är intresserad av. En annan viktigt aspekt att fundera på är vad du är bra på, redan nu, som även kanske kan komma till pass i ett yrke. 

Var vill du plugga?

Idag finns det högskolor och universitet runt om i hela Sverige, så fundera på om du måste flytta för att plugga en viss utbildning eller om det finns på en skola nära där du bor. Att komma in på utbildningen sedan gör du genom att ansöka. Men du måste vara behörig. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet. Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.

Vad vill du göra efter utbildningen?

De flesta utbildningar är på 3-5 år och sedan är det dags att jobba. Läs gärna på om det yrke du funderar på för att se om det är något du faktiskt vill göra sedan fram till pensionen.

Om strömmen går, så kan du ha el ändå

1 Oct 2020

Det är rätt surt om strömmen går hemma och man får sitta där i totalt mörker, utan att kunna göra något. Men, satsar man på att köpa hem ett elverk, så kan man lösa att få ström ändå. Det är rätt smart. Den kan man ju även ha till annat, när man åker och campar till exempel. Det finns idag flera olika sorters elverk som till exempel  Inverterelverk, Bensinelverk, Duel Fuel-elverk samt Dieselelverk. Det är bra att välja det som passar de behov du har. 

Vad gör man om strömmen går?

Om strömmen bara helt plötsligt går hemma hos dig, så ska du allra först kolla av din elcentral eller proppskåp. Det kan vara ett en propp har gått eller att det är ordfelsbrytaren som har slagit av. Om så är fallet byt propp, eller slå på brytaren igen.

Strömmen kan dock ha gått på grund av andra orsaker såsom oväder, grävarbeten eller liknande. Ofta får man information om vad som felar via sitt elbolag. Om strömmen gått och du inte vet när den kommer tillbaka, se till att ha bra saker hemma så som fickklampa, batterier, stearinljus, tändstickor, batteridriven radio, powerbank och så vidare. Fyll även upp vatten i flaskor och stäng till dörrarna till rummen som inte används, för att spara på värmen. 

Sedan som sagt, satsa på att köpa ett elverk, så att du kan ha el ändå, även om strömmen går. Då kan du ju ladda mobilen, se på tv med mera. 

Vem gillar egentligen att städa?

8 Jul 2020

Vem blir glad av att städa egentligen? Eller ja, efter är man ju glad att man har ett rent hem, men just att städa, det är ju så tråkigt. Sedan finns det ju i och för sig dom som tycker om att putsa och feja hela tiden och det är ju bra för dem. Om man inte gör det så kan man ju anlita en städfirma. Som Jourstäd Sverige till exempel. Om du ändå vill försöka dig på att städa och få det vara lite roligare, så finns det små smarta genvägar att ta till!

Smarta genvägar när du städar

Nu menar jag inte att man ska fuska med städningen, utan mer göra fler saker samtidigt eller ta till smarta knep. En bra sak att göra till vana är att du alltid tar med prylar så snart du rör dig i hemmet. Allt ska ju vara på sin plats, men hamnar ofta i fel rum. Ta med dig från vardagsrummet ut i köket om du ändå ska dit och hämta nåt. Att diska medan du lagar mat är även det smart, du utnyttjar då tiden på bra sätt. 

Se till att förvara städprylarna där du använder dem så slipper du springa efter dem. Ha det du behöver i badrummet just i badrummet, för då är chansen större att du städar där om du slipper hämta rengöring en trappa upp i städskåpet. 

En timer är bra med, så kan du städa så mycket du hinner på en viss tid. 

Är det dags för en flytt?

6 Jul 2020

Det kan vara riktigt kul att flytta, en utmaning, en nystart och nya vyer. Men samtidigt är det ju rätt jobbigt. Det eftersom att med en flytt så kommer det en massa måsten. Ju mer grejer du har, desto mer saker ska packas. Sedan ska dessa transporteras till nya bostaden och det ska packas upp. Det kan vara smidigt att använda dig av en bra flyttfirma, en sådan hittar du på Flyttfirmaiuppsala.nu. Annars är det bra att ha ett gäng med vänner som hjälper dig med att bära och köra alla saker. 

Packa rätt

Det du bör börja med när du ska packa är att rensa allt du inte vill ha med dig till den nya bostaden. Se till att slänga bort, skänka bort eller sälja de saker du inte vill spara eller ta med. Efter det är det dags att packa. Se till att ha många kartonger, det brukar gå åt en hel del. Du kan köpa smarta pack med lådor, hämta banankartonger på affären samt att du även kan vara smart och packa i resväskor och andra väskor. Packa inte för tungt, det blir jobbigt att bära då, oavsett om du anlitar flyttfirma i Upplandsbro eller ska bära på egen hand. 

Glöm inte göra alla viktiga saker

I en flytt ska det även göras andra saker. Missa inte att göra en adressändring, byta eller flytta abonnemang på el, tv, bredband med mera. Även hemförsäkringen ska du se till att ändra till nya adressen. 

Jobba som konsult?

19 Jun 2020

Jobb, det är ju något alla eftersträvar att ha ett bra sådant. Ibland är det inte så enkelt att få ett vanligt jobb, med heltidsanställning. Det kan bli halvtid, vikariat eller annat. Det man dock kan göra, det är att testa på att vara egen företagare eller köra frilans. Det finns ett enkelt sätt att göra det på och det är att gå via ett konsultbolag. Det går att göra oavsett om du är egen företagare eller vill vara anställd via konsultbolaget. Då hyrs du ut till olika ställen via dem. Idag finns det flera typer av konsultbolag, men de flesta fungerar på liknande sätt.

Testa olika branscher

En mycket stor fördel att jobba som konsult via ett konsultbolag är att du kan få testa på en massa nya saker. Att jobba som konsult kallas ibland att man är giggare och tar ett gigjobb. Du kan testa på olika uppdrag på olika arbetsplatser, och ibland kan du få stanna kvar på ett enda och även anställas av dem om det är vad du och de vill. 

Mer erfarenhet

Genom att ha möjligheten att testa olika arbeten, yrken och arbetsplatser så får du mer erfarenhet. Det gör att du kan bygga upp ditt cv på ett bra sätt. Du kan på så vis utveckla dig en hel del. Det är en stor frihet i att jobba som konsult via ett konsultbolag, så testa det! Du kommer inte att ångra dig. 

Februari

29 Feb 2020

Fabruari månad... Det är årets till dagarna räknad kortaste månad, men det är samtidigt den som känns allra längst. Tätt följd av mars. Det är inte lätt att hålla optimism och livsglädje vid liv när det sedan flera månader tillbaka är mörkt, kallt och fult ute. Sportlovet var en ljusning i mörkret när man var litten, men nu när man r vuxen och måste jobba så har man inget. Det bästa man kan göra är såklart att ta ut hela sin semester i februari och dra till varmare breddgrader, men det ångrar man bittert i augusti sedan, så det gör man ju inte. Man håller ut och hoppas att mars ska bjuda på en rekordtidig vår - som den aldrig gör. 

Men idag är i alla fall sista dagen i denna gudsförgätna månad och det är lite av en tröst i mörkret...

Vad hände med mina träningsplaner?

5 Feb 2020

För snart ett år sedan så sa jag att det var dags att ta tag i träningen. Kan säga att det gjorde jag faktiskt. Jag skaffade ett gymkort, samt började träna med en PT. Han tipsade även han om Fitline PM International och deras tillskott, så det började jag med, samt håller på med. Jag fick ett bra träningsprogram att komma igång med och sedan dess har vi ändrat och ökat på en del. Jag hade ett kort uppehåll i somras, men sedan i höstas drog jag igång igen och har sedan dess hållt i med träningen.

Ska testa mer saker

Detta år tänkte jag se om jag inte kan hitta mer träningsformer att ägna mig åt. Så att jag gör mer än bara går på gymmet. Jag skulle vilja orka springa ett marathon så det kanske vore bra att börja även med löpträning och sådant. Ska prata med min PT om detta och se om han har tips och råd kring även det.

Sedan har jag funderingar även på att göra annat, som kanske testa yoga eller liknande. Det är ju inte en sån intensiv träning, men kan vara ett skönt komplement.

Skaffat träningscykel

Har faktiskt även skaffat en träningscykel till hemmet. Den har jag framför tv:n, så att jag sitter på den för det mesta, istället för soffan. Det är rätt smart att se på kul serier medan man cyklar för då märker man inte av att man tränar. 

← Äldre inlägg